Ternas utrolige reise!

alt71, 3 prosent av jordas overflate er dekket av vann. Dette er terna fantastisk godt tilpasset til. Den setter bare beina på land for å hekke og raste. Størsteparten av livet sitt bruker den flyvende ute på havet. Ingen andre fuglearter trekker så langt som terna.


To ganger i året foretar terna denne reisen, vår og høst. Det er matfatene rundt Antarktis som lokker arten til å legge ut på denne lange reisen. Det viktigste overvintringsområdet er i den atlantiske delen av Sørishavet. Her tilbringer de vinteren, før de i mars kommer på andre tanker. Når dagen stadig blir lengere og temperaturen høyere i nord, setter terna kursen nordover igjen til et sommerfrodig Norden. Rundt midten av mai er de fleste ternene ankommet i Sør- Norge, mens hovedmengden ankommer de nordligste fylkene noe senere. Etter månedsvis med flyving ute på havet er det da på tide å sette i gang med reir, egg og unger.

Men sommeren er kort. Allerede i august forlater de første ternene hekkeplassene i Nord-Europa og Nord-Amerika for å starte på den rekordlange turen ned til Antarktis, hele 2500 mil unna i direkte luftlinje. Mange krysser Atlanterhavet både en og to ganger før de runder Kapp Horn helt og før de så flyr ut i drivisen helt sør på kloden vår. Ferden foregår over åpne havområder, i storm og kuling – og i vindstille solvær. I 2009 festet forskere miniatyrdataloggere på elleve rødnebbterner på Grønland og Island. De kunne da følge trekket sørover. Totalt fløy hver rødnebbterne i gjennomsnitt 7090 mil til og fra hekkeområdene! Med tanke på at en rødnebbterne kan bli 30 år gammel, så utgjør dette 24 millioner mil i løpet av et liv – en distanse lik tre ganger tur/retur månen!

Rødnebbterne
Rødnebbterne Foto: Martin Eggen

En rødnebbterne ringmerket som reirunge i Hälsingland, Sverige i juni 2003 ble funnet død på New Zeland etter cirka seks måneder. Da hadde fuglen fløyet 1750 mil, og den er dermed den fugl i Skandinavia som har blitt funnet lengst vekk fra merkeplassen.

Ternenes trekk et en fin påminnelse om at miljø- og naturforandringer et sted på kloden får konsekvenser også på andre steder. En større kosmopolitt enn terna skal du lete lenge etter.