21. mars: Fugletrekket – Mengder på vei!

Linerle

Den siste uka har det skjedd mye på fuglefronten. For oss som er opptatt av de fjærkledde skapningene er det stadig nye ting å oppleve ute. Mildvær har snudd minusgrader til plussgrader helt opp til Midt-Norge. Hver dag letter det nå sildemåker, hettemåker, storspover, svarttrost og sanglerker fra kontinentet eller de britiske øyer med Norge som mål. Når de nærmer seg reisens slutt, åpenbarer norskekysten seg der fuglene kan konstatere at det ble vår i Norge i år også! Også arter som overvintrer helt ned til det tropiske Afrika, har lagt ut på reisen nordover. Linerla er en av disse, og de første individene er ankommet.


Alle måkearter i som hekker i Norge, trekker og streifer over store avstander. Måker er gode flyvere. De mest typiske trekkfuglene blant måkene finner vi også i store antall mange steder, og de gjør seg derfor bemerket når de dukker opp. Den flotte hettemåka, med sjokoladebrun hette, blodrøde bein og nebb er et flott vårtegn enten det er ved Aker brygge eller i Trøndelag. Med skrik og skrål melder den sin ankomst, og forteller at våren atter en gang er her. Den har overvintret i Sør-Europa, noen til og med i Nord-Afrika. En større slekning er sildemåka. Den er mindre kjent for de fleste, men ikke mindre flott. Sildemåka er slankere og mer elegant i kroppen enn de andre store måkene den ligner, og kjennetegnes kanskje best på sine helt gule bein, derav lokalnavnet «gulfoting» noen steder i Nord-Norge. Langs kysten av Sør-Norge er dette en vanlig måke som pleier å innfinne seg i Norge allerede i de første dagene av mars. Sildemåka er en skikkelig «sydenfarer», som tilbringer vintermånedene langt sør i Sørvest-Europa og Marokko, og noen lenger øst.

 

alt

Storspoven flyr inn til Norge hovedsaklig fra vest, og en stor del av den norske bestanden overvintrer på de Britiske øyer. Også der har det vært en kald vinter med harde leveforhold, der er derfor godt å se at arten fortsatt er tallrik, og kommer i store flokker innover Jæren, Lista og resten av Vestlandet i disse dager. I løpet av noen uker sprer fuglene seg nordover og østover. Sist erobrer den innlandet der markene fortsatt er snødekte.

Svarttrosten er en av de aller første sangfuglene man virkelig legger merke til, og som gjennom sin sang virkelig gir vårfølelse. En del fugler overvintrer i Norge, men langt flere kommer trekkende fra vinterkvarterene i disse dager. På sene kvelder og tidlige morgener lar den sine melankolske, vakre toner flomme ut over landet.

Men tross alt – linerla er i en særstilling blant fuglene våre. Bonden som møter linerle igjen for første gang i år, kan glede seg over at den igjen tripper på tunet! Som selve symbolet på trekkfuglene gir den oss en følelse av stabilitet og at ting går i syklus. Utpreget insektspiser som den er, indikerer den at den gode, stabile varmen nå er å regne med, for hvis ikke ville vel ikke linerla vært på plass? Folkekjær og lett gjenkjennelig med sin vippende stjert og rykkete gange, knyttes det en rekke værtegn og overtro til erla. Den varsler tidlig og sen vår, ulykke og hell. Så langt har det ankommet få linerler til Norge, og bare helt sør i landet. Kun noen titalls fugler har vist seg frem.

alt

Artslisten over registrerte trekkfugler som er kommet til Norge i år er lang. Svarthalespove og trelerke er blant de mer sjeldne. Men det er først og fremst mengdene som gleder oss: Vi ønsker oss flere troster, sanglerker og rødstruper!