Morgenfugler

Morgenfugler

Du har kanskje lurt på hvorfor fuglesangen er så intens på morgenen?


Utroskapforklaringen

Mange fugler synger jevnlig gjennom døgnet. Men for de fleste artene er sangen gjerne ekstra intens om morgenen, og koret av fuglesang er da på sitt vakreste.

Etter at hannen har forsvart reviret sitt i noen krevende uker med stadig nyankomne artsfrender på utkikk etter et passende sted å slå seg ned, og damen er kapret, fortsetter hannen å synge. Sangen har nå en litt annen funksjon og er ikke lengre så intens. I tiden før egglegging og ruging er mye av sangen konsentert rundt de tidlige morgentimene.

Dette har en enkel forklaring: det er tidlig på morgenen hannen kan konsentrere seg om denne aktiviteten, før hunnfuglen våkner skikkelig til en ny, aktiv dag! I dette samboerforholdet må nemlig hannen bruke en hel del energi på å passe på hunnen. Hunner er opptatt av at eggene skal bli befruktet, og at befrukteren skal ha så gode gener som mulig. Så blant mange arter viker hun derfor ikke unna muligheten til å la seg parre av flere hanner. Dette vil ikke mannen i forholdet ha noe av, selv om adferdsmønsteret med utroskap ikke er så fjernt for mange hanner heller!

Derfor blir det mindre sang etterhvert som solen vekker den noe søvnige hunnfuglen.

Lyden bærer lengst om morgenen

En forklaring på hvorfor fuglene synger mest om morgenen er mer generell, og stemmer kanskje bedre med rammevilkårene – lenge før det kommer damer inn i bildet.

Lyd er som vi vet trykkbølger i lufta. Alle sangfugler er interessert i at flest mulig skal registrere sangen, og at lyden skal nå lengst mulig. Det er da naturlig for dem å synge om morgenen, kveld, om natten og etter regnvær. Er du ute etter å registrere fuglesang, er dette tidspunktene å gjøre det på.

Hvorfor er det slik? Midt på dagen blir bakken varmet opp. Luftlaget lengst nede er varmest, og luft stiger sakte oppover. Dette skaper vibrasjoner og bevegelse i luften, man kan se det som «varmeflimmer». Vi registerer at det er vanskelig å se på objekter langt borte. Fugler vet at disse forstyrrelsene i lufta gjør at sangen ikke bærer så langt. Det er bedre å la strupen og sanggleder hvile, og heller pleie kjærlighetsforhold og matbehov.

Midt på dagen kan man likevel høre sanglerka synge høyt oppunder skyene. Kanskje er det nettopp derfor den stiger så høyt til værs på varme sommerdager, for at lyden skal bære lengre?

alt

Fuglene velger ofte å sette seg høyt når de synger – da bærer lyden lengre. Bildet viser en kornspurv. Foto: Martin Eggen