Lyset bestemmer når fuglene begynner vårsangen

Du har kanskje hørt kjøttmeisens og blåmeisens sang etter at solen har snudd like før jul? Det er neppe tilfeldig.


Forskere i Japan har funnet ut at gener bestemmer når på året fuglene skal begynne å synge, altså begynne med revirhevding og søke etter en partner. Etter en viss mengde lys blir genene i hjernebarken aktivert, og begynner å skille ut et «thyroid-stimulerende» hormon, som også er med på å styre vekst og stoffskifte.

Dette indikerer at fugler ikke handler ut i fra tanker og følelser, men rene instinkter. Det er ikke noe bestemt hensikt eller planlegging bak fuglenes handlinger. De er styrt av av gener og instinkt som evolusjonen har båret frem. Akkurat de bestemte responsene på like rigide stimuli har gjort at noen gener har overlevd, mens andre gener har tapt kampen «om den sterkestes rett» gjennom naturlig utvalg.

Mennesket kan nyte godt av imponerende og vakker fuglesang, men for fuglene er nok alt styrt av hvordan de har tilpasset seg naturen og omgivelsene. Selv om fugler på mange måter er som små mekaniske, men levende vesener, lar vi mennesker oss fasinere av lyd, drakt og oppførsel. Og naturens mange nyanser og finslipte maskineri er da også virkelig noe å la seg fasinere seg av.

Lysets betydning bør kanskje ikke kommer som noen overraskelse på noen. Også mennesker er styrt av lys og hormoner. Når våren kommer blir også mennesket fullt av fremtidshåp, glede og yrhet. De fleste blir mer energiske og opplagt. Hos oss er det stoffet serotonin som slår ut, og får oss oppstemte.

Om våren er det bare å slippe seg løs, i rusen av vårlysets virkning. Og gjerne med selskap av vakker fuglesang!

Les mer på i artikkel fra nettavisen

 alt

Gulsanger – en av våre beste sangere! Foto: Martin Eggen