Flott naturprogram på NRK om fuglesang!

Er du interessert i lydene ute i naturen og vil vite mer om fuglesang, kan et TV-program være en pedagogisk løsning.

Særlig gjelder dette når man får følge Roar Solheim på hjemlige trakter på Sørlandet på jakt etter nattergal. Roar Solheim er biolog og avdelingsleder for zoologisk avdeling ved Agder Naturmuseum, og har nattergal syngende i nærmiljøet sitt. Nattergalen blir av mange betegnet som verdens vakreste fuglesang. Så vakker er den, at de på Gardemoen flyplass har plassert ut avslapningssoner der man kan stå stille å høre sangen til nettopp nattergalen! Men det er ikke bare nattergal Roar Solheim og NRKs utsendte medarbeider får oppleve. En rekke arter blir lyttet på – med Solheims grundige forklaringer av årsakene til sang og hvordan de ulike fuglene synger eller produserer lyd på annen måte!

alt

Måltrost – en av våre beste sangfugler


Biologen Kurt Gjerstad figurerer også i programmet. Han viser oss fossekall i Lyngdalsvassdraget. Her har bestanden gått ned med 90% fra høsten 2009 til våren 2010, men fortsatt huser de ville elvestyrkene noen par med fossekall. Tilbakegangen er det den beinkalde vinteren som må ta skylda for. Vassdrag og elver var islagt, så fossekallene fant få åpne steder for matsøk. Her er det mye bra informasjon, og få personer i Norge kjenner fossekallen så godt som Kurt!

Einar Røttingen, professor ved Griegakademiet, avslutter programmet med en leksjon om hvordan fuglesang har inspireret musikere gjennom tidene, da særlig komponister av klassisk musikk. Noen verker inneholder rene etterligninger av fuglesang, overført til piano. Pioneren på dette var Olivier Messiaen, som selv var ornitolog.

Alt i alt et velprodusert program dedikert fuglesang og lydene i naturen!

Se programmet her:
http://www1.nrk.no/nett-tv/klipp/639418