Stillits som sangfugl

altStillitsen ser du gjerne i smågrupper, for dette er en selskaplig fugl. Let etter denne på plasser med ugress, der de sitter å spiser. Typiske stillitsplasser er beitemark og grøftekanter – variert kulturmark. Det er viktig å lære seg lyden på stillitsen. Fluktlyden avslører artens tilstedeværelse på en effektiv måte. Men ikke alle fugler lever fritt.

Stillitsen er en usedvanlig fargerik fugl. Så og si ingen annen europeisk art kan vise til så flotte farger som akkurat stillitsen. Dessverre for den har dette først til at den har vært en meget populær burfugl i Europa og Nord-Afrika, og er det delvis ennå.

I tillegg til utseende er den en dyktig sangfugl, med vellydende kvitter. Begge kjønn synger. I England var handel med stillits stor business. Det sies at det ble fanget 130.000 stillits bare på et år når aktiviteten var mest utbredt!

alt

Voksne stillitser har rødt, hvit og svart ansikt, noe ungfugler mangler. Lett kjennelig art takket være et stort knallgult felt på vingen, innrammet i svart. I flukt blir dette gul, brede vingebåndet svært tydelig. Rygg lysebrun, undersiden skittenhvit med brunlig bryst. Fjærne på vingen har hvite tupper, overgump og deler av stjert også hvit. Nebbet er traktformet og lyst. Flott fugl med lystig sang! Det blir også mange stillitsers skjebne. Foto: Tommy A. Andersen

Stillitsen har fått navnet sitt etter lokkelyden – et litt metallisk «stiglitt», vakker enten den sitter i bur eller ikke.