Kjøttmeisen som gjøk

KjøttmeisBare en prosent av verdens fugler er parasitter. I Norge er det bare gjøken som har denne adferden, noe som gjør den til en unik art i norsk fauna. Forskere ved Universitetet i Oslo mener det er overraskende at så få fugler er parasitter, og snylter på ruging og ungepass hos andre arter. Derfor satte forskerne, med Tore Slagsvold i spissen, i gang med noen forsøk med kjøttmeis, blåmeis og svarthvit fluesnapper – arter som hekker i fuglekasser.


Mens eggene blir lagt lar mange fuglearter reirene stå uvoktet i timesvis. Det er en fordel at rugingen av eggene starter samtidig, slik at eggene klekkes samtidig. Forskerne mente det var underlig at ikke andre fuglearter la sine egg i andres reir, for eksempel at kjøttmeisen la egg i kassa til blåmeisen. En kjøttmeishunn vil lett kunne lure seg inn i en blåmeiskasse og verpe egg der. På den måten kunne kjøttmeishunnen legge egg i mange kasser, og la blåmeisen ruge ut eggene og mate ungene. Dette ville, biologisk sett, være en smart taktikk for kjøttmeisen, som på en slik måte kunne få spredt genene sine uten å investere for mye krefter i dette selv.

Men å være parasitt er ikke lett. Tidspunktet for eggleggingen i det fremmede reiret må være på et passelig tidspunkt, slik at eggene til snylteren ikke blir klekt senere enn de andre. Det vil kunne ha katastrofale følger. Det er dette gjøken er så god på.

Kjøttmeis
Kjøttmeis. Foto: Ann Kristin Hermundstad

Men det viser seg at gjøken også har andre egenskaper som gjør den suksessfull, i motsetning til for eksempel kjøttmeisen. Gjøken lar seg ikke forvirre av sang, adferd og seksuelle preferanse hos vertsfamilien. Når gjøkenungen forlater fosterforeldrene, god og mett, og legger ut på reisen sørover, er den 100 prosent gjøk, og ikke preget av familien den har vokst opp i.

Med kjøttmeisen er det derimot anderledes! En kjøttmeis som vokste opp blant blåmeisforeldre og blåmeisunger, ble forvirret seksuelt, og klarte senere ikke å stifte egen familie. Den ville helst parre seg med blåmeis, men ble avvist av blåmeisene.

Så da var det kanskje ikke så gunstig for kjøttmeiseneforeldrene å overlate ansvar for ungene til sin mindre slektning blåmeisen likevel?

Forskerne fant ut en rekke spennende ting med sine forsøk. Les mer om forsøkene med blåmeis og kjøttmeis her.