Flerkoneri

altSelv om svarthvit fluesnapper er en flott og livlig fugl, kan man ikke si at den har god moral.

Når den ankommer hekkeområdet forsøker den å kapre mange ulike kasser som den kan vise frem til hunnen. Hunnen kommer litt senere enn hannen. Etter at hannen har lokket til seg en hunn, og hunnen er i gang med reirbyggingen, er det vanlig at hannen prøver å lokke til seg en hunn til utenfor en annen ledig kasse. Den nye kassen henger gjerne litt unna der familie nr. 1 holder til, slik at kona ikke skal forstå hva som foregår.

I rundt 20% av tilfellene klarer hannen å parre seg med en hunn til. Enkelte ganger parrer en hann seg med enda flere! Hannen vil imidlertid oftest holde forpliktelsene sine til den første familien, og vil bidra med ungemating og renhold i her. Elskerinnen derimot sitter igjen med famileansvaret alene.

alt

I buskene lurer både fristere og fristerinner… Foto: Martin Eggen

Noen hanner er brunlig eller grå i drakten. Den mer hunnlike fremtoningen gjør at den lettere kan snike seg innpå hunner uten å bli jagt vekk av hannen. Skjønt, som vi har lært, er ikke alltid hannen hjemme og passer på sin utkårede. Han kan da selv bli taperen i sitt eget spill. En frier kan forkludre farskapet og i verste fall ta over hele familien.