Den sørgende kongsdatteren

 

altFor mange er svarttrostsangen den første virkelige vårtegnet. Selv om aprilkvelden varter opp med minusgrader, sender de første svarttrostene sine kraftige toner utover terrenget. Det er typisk at svarttrosten synger om kvelden og tidlig på morgenen. De fleste vil betegne sangen som melankolsk. Et sagn fra Romania forklarer hvorfor svarttrosten synger så vemodig.

For mange er svarttrostsangen den første virkelige vårtegnet. Selv om aprilkvelden varter opp med minusgrader, sender de første svarttrostene sine kraftige toner utover terrenget. Det er typisk at svarttrosten synger om kvelden og tidlig på morgenen.

En gammel fortelling fra Romania bedyrer at svarttrosten egentlig er en vakker kongsdatter. Hun kunne selvsagt velge den mannen hun ville ha, og fant til slutt den store kjærligheten. Dessverre fikk de kort tid sammen, på tragisk vis døde mannen. Kongsdatteren bad Gud om å gjøre henne om til en fugl. Dette ønsket ble innfridd, og kongsdatteren ble om til en fugl sort som sjelen hennes. Med vakre og melankolske strofer sørget hun fra tidlig om morgen til sent på kveld. Hun lærte seg stadig nye strofer med håp om å vekke den døde med sin intense sang. Reiret plasserte hun så nært bakken som mulig for å være nær sin elskede.

Så dette forklarer både svarttrostens utseende, sang og oppførsel.