11. mai: En kald start på mai!

altSituasjonen mai 2010 er nokså velkjent. Mens vi alle virkelig er klar for sommervarmen, lar temperaturen vente på seg. Det er nordavind over størsteparten av landet som har årsaken. Samtidig som solen stråler over Norges land, er det kaldt. Fuglene vet at våren kan være lunefull, og de fleste arter som hekker tidlig er godt tilpasset norsk klima. Mange av dem har allerede fått ut unger.


I Sør-Norge har de første første svarttrostungene og grønnfinkungene kommet ut av reiret. Det betyr at eggene ble lagt for rundt en måned siden, ved begynnelsen av april. Troster og finker er hardføre arter som begynner hekkingen tidlig. Mange opplever både en og to snøbyger før oppfostrinen av første kull er ferdig. For fugler som hekker så tidlig, vil som regel prøve seg på ennå en hekking når ungene har vokst skikkelig til. Ungene blir foret med ulik bløtdyr og insekter som de finner på bakken og på blader. Typisk for slike tidligere hekkere er at de ikke er avhengig av flyvende insekter for å finne mat til ungene.

alt
Haukugleunge Foto: Martin Eggen

Det samme kan sies om en rekke av andre arter som nå sør i landet har fått frem unger. Hos en del større fugler finner ungene raskt mat selv på bakken, tidvis hjulpet av omsorgsfulle foreldre. Grågås, stokkand, ærfugl og vipe er noen av disse. I lavlandet kan familieidyllen konstanteres allerede. En ny generasjon fugler er på vei, livet seiret nok en gang!

Blir det en svært kaldt måned kan arter som hekker i hulrom og fuglekasser få problemer, sammen med den store insektsspisende herskaren av trekkfugler som nå har ankommet landet. Dette gjelder blant annet meisene og svarthvite fluesnapper. Men få steder er de kommet så langt i hekkingen at det er kommet unger i reiret, og enn så lenge holder mor og far eggene lun og varm.

alt
Krykkje Foto: Martin Eggen

Det er tilgangen til mat som styrer hvor tidlig fuglene kan begynne hekkingen. Perleugle og haukugle for eksempel legger gjerne egg allerede i månedskiftet mars/april, selv i Nord-Norge og opp mot fjellet. Det er uglene klarer fint å fange smågnagere i mai. Måker starter også hekking tidlig mange steder, av samme årsak. Dersto tidligere ungene blir klekt, jo mer tid får de i sommer-Norge før høststormene setter inn, byttedyrene blir færre, og et eventuelt trekk tar til.

alt
Stokkand hann Foto: Martin Eggen

Heldigvis for fugler og mennesker er det de neste dagene meldt varmere, og fortsatt fint hver mange steder.Les værrapport om 17.mai helgen fra yr.no