Fuglesang hos Kate Bush

På utgivelsen Aerial – A Sky of Honey lar Kate Bush ringdua diktere rytmen til en av melodiene. På et annet spor synger hun i takt med svarttrosten.
Spor 1 og 2: Prelude og Prologue

Dette er stemningsmettet musikk som ved førstegangs gjennomhøring gir inntrykk av en overdose ”easy listening”. Men Kate Bush overrasker. Og overraskelsen tennes av først og fremst av nyanserikdommen i hennes musikalske univers. Og detaljene blir helt betagende etter hvert som man lar seg synke ned i all vellyden. Nyansene fremstår som små perler i lydbildet – blant annet der hvor hun benytter fuglesang som viktig byggestein i musikken.

På et av sporene gjør hun det kunstgrepet å la en ringdue diktere stykkets rytme. Ringdua er en fugl med et helt fast rytmisk mønster i vårsangen sin, og hvert individ synger mer eller mindre helt likt. Klangen er et hult ”ho-hoo”, men fuglen synger etter en spesiell rytmisk mal:

Her kan du høre en norsk ringdue fra vår CD Sangfugler.
Her kan du høre Kate Bush synge med rindue. Fra Aerial.

Klikk på lenken for å høre et kort opptak av ringdue og se om du kan følge med på rytmen ovenfor. De korte, små buestrekene skal forestille en kort tone, og de lange rette strekene betyr lang tone.
Deretter er det et eksempel fra låten til Kate Bush.

Det er morsomt å merke seg at ringdua starter på toer’n i takten, og avslutter med en kort ener! Og når ringdua har fått etablert rytmen i starten på stykket, kommer alle instrumentene inn og legger seg oppå denne rytmen på en særdeles effektiv måte. Her har altså Kate Bush brukt ringdue – uten å bearbeide den originale duelyden i studio! Hun bare komponerer sin musikk oppå ”naturlyden”. Ganske smart, ikke sant?

På spor 6 på samme CD starter en svarttrost vårsangen sin, og etter noen strofer får den følge av Kate Bush som ”synger unisont” sammen med, det vil si imiterer, svarttrosten. Hun må ha brukt masser av tid på å øve inn hver svarttroststrofe som er helt forskjellig fra den foregående! Vanligvis bruker man jo å plystre fuglelyder, men her bruker Kate Bush stemmen med alle de virkemidler den innehar, og resultatet er forbausende komplekst. Dette sporet fungerer som en innledning til det neste som heter ”Somewhere in between”.

Her kan du høre et lite klipp med Kate Bush og svarttrosten.