Rengjør fuglekassene nå!

Har du mulighet til det, bør fuglekassene dine rengjøres to ganger i året, høst og vår. På høsten renggjør du kassene for at de skal være klare for vinterbruk. Mange arter, blant annet meisene og uglene, bruker kassene om vinteren til overnatting og hamstring. Gamle reir trekker også til seg fuktighet, og vil gjøre at kassene dine forfaller og råtner fortere. Om våren må kassene være klar for nye leieboere. Har du ennå ikke tatt runden for å tømme kassene, er tiden inne!


Å rengjøre og vedlikeholde de allerede opphengte kassene, er svært viktig. På den måten kan de holde i mange år, og bidra til at mange, gjerne hundrevis(!) av fugleunger kan hoppe ut av flyvehullet, og ut i den store verden! Allerede når du lager/kjøper kassene og henger de opp, bør du tenke på rengjøringen. Her er noen tips når du lager/henger opp kassene:

  • Pass på at ikke lokket blir presset inn mot trestammen. Da kan det være vanskelig å få av. Dette kan løses ved å kile noe mellom øverste delen av kassen og treet, eller å lage ryggen av kassa høyere enn resten.

  • Lager du åpning på kassen fremme, for eksempel via en svingemekanisme, husk på at den da egner seg dårlig for sjekk av innhold i hekketiden

  • Har du kloss på innsiden av lokket, som skal passe til innsiden av kassa, er det viktig å lage litt klaring, slik klossen er litt mindre enn innsiden. Du må regne med at klossen utvider seg litt på grunn av fuktighet.

  • Lag lokket slik at kantene av kassa er godt dekket, og slik at minst mulig vann renner inn.

Dersom man ikke er en god boligutleier og sørger for nødvendig renhold, vil kassen gradvis bli fylt opp av reirmatriale, og ganske snart ikke egne seg som hekkeplass. Dersom det bygges reir over gammelt reirmatriale, vil det også bli mer lus og parasitter i kassene, og hekkesuksessen faller – færre unger overlever. Dette er ikke bra, og kanskje hadde fuglene tjent mer på å finne seg en annen hekkeplass enn kassen du satt opp.

Det er lurt å rengjøre kassen på kalde dager, da er det minst liv i loppene. Bruk hansker og eventuelt redskap for å få ut gamle reir.

Dersom du følger disse rådene, kan du og fuglene ha glede av kassene i mange, mange år.